Tientallen Marokkanen veroordeeld tot lange gevangenisstraf

6 apr 2019 | 14:16
Marokko Nieuws

Afgelopen vrijdag zijn tientallen Marokkanen in hoger beroep veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De Marokkanen stonden terecht voor het demonstreren voor de Hirak Rif-volksbeweging in Marokko.

Het gezicht van de protesten, Nasser Zefzafi, heeft een celstraf van 20 jaar opgelegd gekregen. De overige demonstranten hebben tussen de 2 en 15 jaar cel gekregen. Sommigen hebben, net als Zefzafi, ook een celstraf van 20 jaar opgelegd gekregen.

Marokkaans-Nederlandse organisaties willen dat de Nederlandse regering de Marokkaanse ambassadeur om uitleg vraagt over de krankzinnige vonnissen tegen de leiders van de Rif-demonstraties. Zij vinden dat er in Marokko geen sprake is van mensenrechten.

De protesten begonnen eind 2016 in het Rifgebied, nadat de visverkoper in Al Hoceima kwam te overlijden. Er zijn toen demonstraties in het Rifgebied gehouden tegen corruptie, onderdrukking en de achterstelling van de Marokkaanse bevolking, omdat de Riffijnen zich als tweederangsburgers voelen. Zij eisen meer werk, betere zorg en onderwijs en minder corruptie bij de autoriteiten. Hierbij zijn er honderden demonstranten gearresteerd, omdat zij hiermee de staatsveiligheid in gevaar zouden brengen.

Zefzafi is in mei 2017 gearresteerd voor de demonstraties in het Rifgebied en een maand later veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

Minister van Buitenlandse Zaken (Nederland), Stef Blok, laat weten dat Nederland het proces nauw volgt. “Betrokkenen kunnen nog in cassatie gaan. Eerst kijken welke stappen zij nu zelf willen zetten. Het proces wordt nauwgezet gevolgd en is bijgewoond door de Nederlandse ambassade en een aantal andere diplomatieke vertegenwoordigingen.”

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie