Tweede persoon ooit genezen van hiv

5 mrt 2019 | 09:51
Gezondheid

Een Britse man is dankzij een stamceltransplantatie genezen van hiv. Hij is hiermee de tweede persoon ooit die geneest van dit virus. Het is twaalf jaar geleden dat de eerste persoon ooit van hiv is genezen.

In 2003 kreeg de man te horen dat hij besmet is met het hiv-virus. Later kreeg hij er ook kanker bij. Drie jaar geleden, in 2016, is de man geopereerd. Hierbij kreeg hij stamcellen uit het beenmerg van een donor. De stamcellen moeten ervoor zorgen dat de man, net als de donor, resistent wordt voor het virus.

Zo’n anderhalf jaar later kon de man stoppen met het nemen van zijn medicatie. Sindsdien is het virus niet meer teruggekomen en is hij genezen verklaard. Ook is hij genezen van de kanker. Het kan echter niet worden uitgesloten dat het virus in de toekomst terugkeert.

Twaalf jaar geleden, in 2007, onderging de Amerikaanse Timothy Brown ook een stamceltransplantatie. Ook hij genas hierna van het virus en is tot op de dag van vandaag virusvrij.

De operatie brengt risico’s met zich mee, is duur en garandeert geen genezing. Het is een ingrijpende operatie, waaraan de patiënt kan overlijden. Het hiv-virus kan geremd worden met medicatie, maar een echt geneesmiddel is er nog niet.

De stamceltransplantatie is ook bij anderen uitgevoerd, maar heeft geen baat gehad.

Er zijn wereldwijd zo’n 37 miljoen mensen besmet met het hiv-virus.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het nieuws en acties op MarocMagazine.
Geef hieronder je e-mail adres op: