Racistische jongeren dringen huis Marokkaans gezin binnen en mishandelen moeder (beelden)

12 mrt 2019 | 18:33
Marokkanen

Maandagavond is in Urk een grote groep jongeren de woning van een Marokkaans gezin binnengedrongen. Hierbij is zowel de moeder van het gezin als haar zoon mishandeld.

Tientallen tot honderd Urkse jongeren hebben zich rond 19:00 uur verzameld bij een horecazaak, waarna ze met z’n allen richting de woning gingen. Eenmaal aangekomen, omsingelde zij de woning en drongen daarna naar binnen.

Het gaat om de 18-jarige Soufyan Boukhizzou. Hij zou in elkaar zijn geslagen en zijn moeder is tegen de grond geslagen. Hierbij raakte zij gewond. Ook hebben de jongeren met vuurwerk en stenen gegooid en werd er ‘Geertje Wilders’ geroepen naar de familie.

De situatie liep uit de hand. De politie moest collega’s uit andere gemeenten erbij roepen en hard ingrijpen door gebruik te maken van wapenstokken.

De aanleiding van het conflict is niet helemaal duidelijk. Er doen zich twee versies van het verhaal de ronde. Eén van die versies is dat Soufyan vervelend zou hebben gedaan tegen een vriendin van een andere jongen. De groep kwam hiervoor wraak nemen. Volgens een buurtbewoner moet je dit ook niet doen als Marokkaan zijnde.

Een tweede versie van het verhaal is dat het conflict te maken heeft met een vechtpartij van een tijd geleden. Er zou discussie zijn ontstaan hierover. Soufyan zou twee jaar eerder door een plaatsgenoot in elkaar zijn geslagen. Hier heeft hij vervolgens aangifte van gedaan. Volgens Soufyan denkt men dat hij hierdoor een schadevergoeding heeft ontvangen en zijn vader daarmee een Mercedes heeft gekocht. Volgens zijn vader Saïd is dit niet waar en heeft hij hard gewerkt voor de auto. Ook zouden zij na de aangifte niets meer hebben vernomen van de politie.

Een journalist van Omroep Flevoland werd tevens belaagd door de jongeren. Zo zouden de jongeren zijn apparatuur uit zijn bus hebben gehaald en ook een rookbom in zijn bus hebben gegooid. Ook werd hij belaagd met vuurwerk en werd hem verteld dat hij het dorp moest verlaten. Verder zijn er verkeersborden vernield en branden gesticht.

De burgemeester van Urk, Pieter van Maaren, heeft geregeerd op het incident. “Volstrekt ontoelaatbaar dat er kennelijk een of enkele inwoners van Urk door een groep personen zijn belaagd”, aldus Van Maaren.

De politie doet nog geen uitspraken over de zaak, omdat het onderzoek nog loopt. Zie hieronder de beelden.

Video Twitter: @OmroepFlevoland

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie