Marokkaanse oma vast in Syrië, nadat ze kleinkinderen probeert te redden

4 apr 2019 | 22:10
Buitenland

Na een poging haar kleinkinderen uit Syrië te halen, beland de Marokkaanse vrouw zelf in een Koerdische kamp in Syrië. De 63-jarige Latifa vraagt de Marokkaanse autoriteiten om haar familie hieruit te redden.

De Marokkaanse vrouw is oma van vijf kinderen. In 2016 verliet zij Marokko om naar Syrië af te reizen. Haar zoon, een jihadist, kwam om in Syrië. “Mijn zoon en zijn vrouw kwamen zonder mijn toestemming naar Syrië. Na zes of acht maanden belde zijn vrouw me om te vertellen dat hij was gestorven en vroeg me om haar en haar kinderen te komen halen,” aldus Latifa.

Haar zoon, Husein al Guili, stierf in 2015 op 42-jarige leeftijd samen met zijn zoon. De twee hadden zich vlak voor hun dood aangesloten bij IS en kwamen om bij een bomaanslag in Raqqa.

Nadat Latifa het nieuws ontving, is zij naar Syrië afgereisd om het gezin van haar zoon te redden. Ze onderhandelde met leden van ISIS voor een uitwisseling. Ze reisde eerst naar Turkije en verbleef daar twee dagen in een hotel. Vervolgens is zij door jihadisten meegenomen naar de stad Raqqa in Syrië. Bij aankomst bleek dat de jihadisten hun afspraak niet nakwamen en haar niet toelieten haar kleinkinderen te zien.

‘Ik verloor mijn verstand’

Marokkaanse oma vast in Syrië, nadat ze kleinkinderen probeert te redden terrorisme terrorist terroristen Islam moslims IS ISIS jihad jihadist jihadisten oorlog detentiekamp kamp ronselaars nieuws, Marokko, Marokko nieuws, Marokkanen, Marokkaans, Marokkaans nieuws, Marokkaanse, Marokkaanse nieuws, Mocro, Maghreb, Maghreb nieuws, Maroc, Maroc nieuws.
Latifa al Guili met één van haar kleinkinderen

Vervolgens hebben zij haar telefoon, paspoort en de rest van haar bezittingen afgenomen. “Ik ben een maand in zeer slechte omstandigheden terechtgekomen totdat ik mijn verstand verloor”, aldus Latifa. Met haar vele tranen en geschreeuw, wist ze de jihadisten uiteindelijk te overtuigen en mocht zij haar kleinkinderen zien.

Na de hereniging met haar kleinkinderen wilde Latifa terugkeren naar Turkije. Echter hielden de jihadisten dit tegen. Latifa en haar kleinkinderen verbleven in Raqqa, totdat de Koerdische troepen in oktober 2017 de stad overnamen. Ze werd met haar kleinkinderen meegenomen door ISIS naar de stad Mayadin in Syrië.

Na een halfjaar wist de Marokkaanse te ontsnappen en vluchtte met haar kleinkinderen naar het noordoosten van Syrië naar de stad AL-Shaddadah. Sindsdien verblijven zij en haar familie in een detentiekamp dat bewaakt wordt door de Koerdische autoriteiten.

Latifa komt oorspronkelijk uit Fez en vraagt Marokko om haar en haar kleinkinderen terug te halen naar Marokko. Ze heeft verder geen contact gehad met de Marokkaanse overheid of haar andere kinderen in Marokko.

Het hoofd van BCIJ in Marokko, Abdelhak Khiame, schat dat er zo’n 1668 Marokkanen zich hebben aangesloten bij de IS in Syrië, Irak en Libië.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie