Moderne slavernij in Marokko telt 85.000 mensen

8 mrt 2019 | 16:03
Marokko Nieuws

Dagelijks zijn er wereldwijd nog vele mannen, vrouwen en kinderen die worden gedwongen tot moderne slavernij. In Marokko gaat het om zo’n 85.000 mensen.

De Global Slavery Index heeft moderne slavernij in 2018 van 181 landen onderzocht en de cijfers hiervan gedeeld. Wereldwijd hebben 40 miljoen mensen te maken met moderne slavernij.

De statistieken laten ook zien dat 0,002% van de Marokkaanse bevolking te maken heeft met moderne slavernij. Daarnaast is zo’n 48,34% van de bevolking in Marokko kwetsbaar voor deze vorm van slavernij.

Marokko doet het wel steeds beter in vergelijking met de overige Afrikaanse landen. Zo heeft Marokko in 2016 wetten tegen mensenhandel ingevoerd in het land.

Tunesië telt 25.000 mensen die te maken hebben met moderne slavernij. Ook is de bevolking van Tunesië het minst kwetsbaar hiervoor. Algerije daarentegen telt 106.000 slachtoffers van deze vorm van slavernij.

Met een score van 63% is Afrika tevens wereldwijd het meest kwetsbaar voor de hedendaagse slavernij. Dit komt voornamelijk ook door het gebrek aan basisbehoeften.

Wereldwijd

Landen die zich het meest inzetten om moderne slavernij te voorkomen zijn Nederland, België, de Verenigde Staten, Engeland, Spanje, Portugal, Zweden, Noorwegen, Kroatië en Montenegro.

Van alle moderne slavernij wereldwijd bestaat 71% uit vrouwen en meisjes. Er zijn 10 miljoen kinderen slachtoffer van slavernij, wat neerkomt op 25% van het totaal aantal mensen wereldwijd in de slavernij.

Het Global Slavery Index laat weten dat zowel de kleding die wij dragen als het voedsel dat wij eten vaak afkomstig is uit arbeid dat gewonnen is met geweld, dwang of bedreigingen.

In 2016 leefden er zo’n 40,3 miljoen mensen in moderne slavernij. Hiervan zijn 24,9 miljoen mensen gedwongen tot arbeid en 15,4 miljoen mensen gedwongen tot een huwelijk. In hetzelfde jaar telde Marokko 219.700 mensen in de moderne slavernij.

Hoewel Marokko inmiddels meer mensenhandelaren heeft bestraft in 2018 dan voorheen, voldoet zij nog niet helemaal over de minimale normen die worden gesteld aan het tegengaan van mensenhandel. Marokko zou niet voldoende hebben geïnvesteerd in gespecialiseerde bescherming en diensten voor slachtoffers van slavernij. Zo stelt het US Department of State in haar rapport 2018 Trafficking in Persons Report.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie