Twee maanden betaalde ouderschapsverlof goedgekeurd

5 apr 2019 | 14:06
Economie

Donderdag heeft het Europees Parlement officieel ingestemd met twee maanden betaalde ouderschapsverlof. Deze zal op korte termijn ingaan.

Op dit moment is ouderschapsverlof nog onbetaald in Nederland, tenzij de werkgever dit biedt. Het Europese Parlement heeft besloten dat beide ouders recht hebben op minimaal vier maanden verlof, waarvan minimaal twee maanden betaald zijn.

Door de invoering van betaalde ouderschapsverlof wil de EU ervoor zorgen dat de taken binnen het gezin beter worden verdeeld. De hoogte van het bedrag moet daarnaast op “adequaat niveau” zijn om een “fatsoenlijke levensstandaard” te behouden. De hoogte van het bedrag mogen de lidstaten zelf bepalen, alsmede wie de uitkerende instantie is.

Ook vaders en lesbische moeders krijgen recht op minimaal tien dagen partnerverlof. Het ouderschapsverlof komt dus bovenop het partnerverlof van tien dagen. Begin dit jaar is het partnerverlof in Nederland al omhoog gegaan van twee naar vijf dagen. Per 1 juli 2020 komen hier nog vijf weken bij, tegen 70% van het salaris.

Nederland heeft drie jaar de tijd om de nieuwe richtlijnen op te nemen in de wet.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie