Overheid laat tien telers ‘staatswiet’ kweken

11 apr 2019 | 18:03
Nederland

De overheid wijst tien telers aan voor het kweken van wiet. In het gereguleerde wietteelt experiment moeten er ook tien verschillende soorten hennep worden geteeld.

Zo luiden de voorwaarden aan de partijen die deelnemen hieraan. Het gaat om partijen als telers, coffeeshops en gemeenten. Het experiment zal minimaal vier jaar duren, met een maximum van 5,5 jaar. Daarnaast zal het ook een afbouwperiode van zes maanden hebben. Vanwege de duur van het experiment, zal het volgende kabinet moeten bepalen of zij hiermee door willen gaan.

De coalitie (VVD, D66, CDA en de ChristenUnie) heeft het experiment, voor de regulering van de teelt en de verkoop van wiet, opgezet. Hij idee komt eigenlijk van D66, die in 2017 al een wetsvoorstel heeft ingediend hiervoor. De achterliggende gedachte is dat het huidige gedoogbeleid tot onwenselijke situaties leidt. Het is namelijk verboden wiet te telen, maar de verkoop ervan wordt onder voorwaarden wel door de vingers gezien.

Criminaliteit terugdringen

Ook hoopt de coalitie hiermee criminaliteit terug te dringen. Daarnaast is er op dit moment ook geen controle op de kwaliteit van de wiet en kan dit eventueel een gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Voor het experiment zullen maximaal tien gemeenten deelnemen. Gemeenten kunnen vanaf 23 april doorgeven of zij willen deelnemen aan het experiment. Indien een gemeente meedoet, dan zullen alle coffeeshops in die gemeente verplicht mee moeten doen. Zo blijven de resultaten meetbaar. Daarnaast moeten de coffeeshops en telers ook een transparante administratie bijhouden.

Aboutaleb niet enthousiast

Burgemeester Aboutaleb liet al weten dat Rotterdam waarschijnlijk niet mee doet. Hij kan zich namelijk niet vinden in de voorwaarde dat alle coffeeshops van de gemeente dan verplicht moeten deelnemen. Indien een coffeeshop niet mee wil werken, dient de coffeeshop gesloten te worden. Hier kan Aboutaleb zich niet in vinden. Ook Amsterdam liet weten het niet eens te zijn met deze voorwaarde.

Het meerendeel van de Tweede Kamer stemde vóór het experiment. De partijen Denk, SPG en PVV waren tegen.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie