Studenten belazeren Apple met neppe iPhones

7 apr 2019 | 14:16
Buitenland

Twee Chinese studenten hebben Apple voor zo’n 1 miljoen dollar belazerd met neppe iPhones. Ze ruilden de neppe toestellen in voor echte, zo meldt The New York Times.

Naar zeggen hebben de studenten duizenden neppe iPhones uit China gehaald. Vervolgens stuurden zij deze op naar Apple, met als smoes dat het toestel binnen de garantietermijn kapot is gegaan.

Apple stuurde nieuwe iPhones toe, die de studenten vervolgens naar China stuurden. De telefoons werden dan in China verkocht en de studenten kregen een deel van de winst,.

In de periode van april 2017 tot maart 2018 hebben de twee studenten meer dan 3000 neppe iPhones opgestuurd naar Apple. Soms werden de iPhones afgewezen, omdat ze niet voldeden aan de garantievoorwaarden.

Van de 3000 neppe iPhones die zij hebben verstuurd, zijn er 1.493 wel vervangen door iPhone met een nieuw toestel van zo’n 600 dollar. Hiermee komt de schade voor Apple neer op ongeveer 797.504 euro.

Hoewel de twee studenten fake namen gebruikten bij Apple en de telefoons op diverse adressen lieten afleveren, beweren zij niet te weten dat het om neppe iPhones ging.

Apple heeft zelf niet doorgehad dat de iPhones nep zijn, omdat deze identiek zijn aan de originele. Ook had zo’n neppe iPhone vaak gewoon een IMEI-nummer.

In China komt fraude met neppe iPhones vaak voor. Apple heeft hierdoor extra maatregelen genomen in het land.

© Redactie 2019

Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie