Vijf mensen opgepakt na onrust in Urk

13 mrt 2019 | 14:16
Marokkanen

Sinds de rellen in Urk heeft de politie vijf personen gearresteerd. Twee personen zitten vast wegens mishandeling van de moeder. Het gaat om twee jongens van 14 en 18 jaar uit Urk.

De verdachten zijn op maandagavond een woning van een Marokkaans gezin binnengedrongen en hebben de 36-jarige moeder van het gezin mishandeld. Zij is hierbij lichtgewond geraakt, aldus de politie. De jongeren zouden in conflict zijn met haar 18-jarige zoon Soufyan Boukhizzou.

De situatie in het kort:

Soufyan Boukhizzou heeft ruzie met een andere jongen uit Urk. Zij spreken samen af om 18:30 uur bij snackbar Snack-Plaza Willem de Boer om de ruzie uit te vechten. Bij aankomst blijkt dat er zo’n 15 jongeren op Soufyan staan te wachten, waarna Soufyan de snackbar in vlucht.

De politie arriveert en brengt Soufyan naar huis. De jongeren besluiten ook met zo’n honderd man naar het huis van Soufyan te gaan.
Rond 19:00 uur hebben de jongeren zich verzameld bij het huis van Soufyan. Hier loopt de situatie uit de hand. Er wordt met stenen en vuurwerk gegooid en er worden ook brandjes gesticht. Een aantal jongeren weten de woning van Soufyan binnen te dringen en slaan vervolgens zijn moeder tegen de grond. Ze raakt hierbij lichtgewond.

Tijdens de rellen is ook een journalist van Omroep Flevoland belaagd. Hij is bekogeld met vuurwerk en er is tevens een rookbom in zijn bus gegooid. De jongeren hebben zijn spullen vernield en ook geprobeerd zijn bus omver te duwen. De omroep doet aangifte tegen de jongeren.

De politie grijpt in en roept politie uit andere gemeenten erbij ter versterking. Om de jongeren weg te drijven heeft de politie gebruik gemaakt van politiehonden en wapenstokken. Om 23:00 uur is het weer rustig in de wijk.

De volgende ochtend laat de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren, weten geschokt te zijn door het incident en noemt het volstrekt ontoelaatbaar.

In de loop van de dag verschijnen er op social media diverse berichten van voornamelijk Marokkaanse mensen. Zij willen naar Urk gaan en wraak nemen op de jongeren. In sommige berichten wordt er ook opgeroepen tot geweld.

Tiener bedreigt Soufyan Boukhizzou met pistool Urk rellen Marokkaans gezin Marokkaanse moeder Marokkanen social media
Tiener bedreigt Soufyan Boukhizzou met pistool

Ook vanuit Urk verschijnen er berichten op social media. In een video bedreigt een jongen Soufyan met de dood. Hierbij zwaait hij met een pistool, dat uiteindelijk nep blijkt te zijn. De jongen is opgepakt.

Intussen heeft een 18-jarige jongen uit Urk zich gemeld bij de politie. Hij zou betrokken zijn bij de mishandeling in de woning van Soufyan. De jongen is hiervoor opgepakt. Later op de dag wordt er ook nog een 14-jarige jongen uit Urk opgepakt, die tevens betrokken was bij de mishandeling in de woning.

Door alle dreigingen en berichten die rond gaan op social media, zet de politie mensen in rondom Urk. Automobilisten op de A6 worden aan de kant gezet en moeten zich legitimeren. Ook bij het huis van Soufyan loopt er veel politie rond. Het is weer onrustig in het dorp. Er hangen veel jongeren rond en er wordt ook vuurwerk afgestoken. De politie roept via twitter de ouders van de jongeren op hun kinderen naar huis te roepen.

Twitter

Dinsdagavond rond 23:00 uur heeft de politie mensen gecontroleerd die onderweg waren naar Urk. Twee mensen zijn hierbij opgepakt. Eén van hen had een honkbalknuppel bij zich en de ander kon zich niet legitimeren.

Een woordvoerder van de gemeente Urk laten weten zeer alert te zijn van wat er speelt in Urk en ook social media in de gaten te houden. Er gaan veel fake news en ook neppe filmpjes rond op social media.

Het onderzoek is intussen nog in volle gang. Ook wordt social media door de politie in de gaten gehouden.

© Redactie 2019


Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie