Terrorist Christchurch wordt psychiatrisch onderzocht

5 apr 2019 | 13:23
Buitenland

Vrijdag heeft de rechter bepaald dat de verdachte, Brent Tarrant, van de aanslagen in Nieuw-Zeeland psychiatrisch moet worden onderzocht.

De 28-jarige terrorist is aangeklaagd voor vijftig moorden en 39 pogingen tot moord. Onderzoek zal uitwijzen of de strafeis voor levenslang een optie is.

De verdachte kwam voor de rechter middels een videoverbinding. Twee advocaten stonden hem bij tijdens de zitting. Zelf zweeg hij en toonde hij ook geen enkele emotie. In de rechtszaal waren nabestaanden van de slachtoffers aanwezig.

Op 15 maart schoot de terrorist met semiautomatische wapens op mensen tijdens het vrijdaggebed in twee moskeeën. Hierbij kwamen vijftig mensen om het leven.

De verdachte zit momenteel in een zwaarbeveiligde gevangenis in Auckland, waarbij ze hem tevens 24 uur in de gaten houden. Hij mag daarnaast geen contact hebben met de buitenwereld.

Juristen zijn intussen aan het uitzoeken of zijn daden onder de terrorismewet van Nieuw-Zeeland valt.

Naar zeggen is de verdachte van plan zichzelf te verdedigen tijdens de rechtszaak, zodat hij zijn ideologie kan uiten. Er is echter nog geen datum bekend voor de rechtszaak.

© Redactie 2019


Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie